Алергічна реакція на продуктиАлергічна реакція на продуктиХарчова алергія – це виразна реакція організму людини на алергени, певні продукти харчування. Імунна відповідь виникає при вживанні їжі, а іноді і при її торканні. Наслідки можуть бути вкрай важкими, тому ми пропонуємо ефективне лікування харчової алергії в Кривому Розі, усунення симптомів і складання дієти!

 

Слід розуміти, що харчова алергія відрізняється від харчової непереносимості, що є тимчасовим явищем і виражається печією, нудотою і блювотою, розладом травлення. Відзначити потрібно і присутність серед населення психологічно обумовленого розладу, пов'язаного з прийомом в їжу певної продукції. Нутрихондрія – це нав'язлива ідея про негативний вплив продуктів на людський організм, яка не має медичних підстав. І часто при подібній заклопотаності, наприклад, про шкоду лактози або глютену, діагноз ставиться самому собі, самостійно, тобто, без вагомих підстав, завдяки помилковим науковим доказам. Але кожен має право самостійно вирішувати, чим йому снідати, обідати або вечеряти. Важливо тільки уникати продуктів, на які дійсно є алергія!

 

Харчова алергічна реакція: фактори ризику

 

• Безладне харчування, прийом в їжу неякісних продуктів, збої в режимах прийому їжі;
• Спадкова схильність організму, а також неправильне харчування мами в період вагітності та грудного вигодовування;
• Некоректний перевід малюка на штучний прикорм, недотримання рекомендацій фахівців по системі введення нових продуктів в раціон;
• Паразитарні захворювання, зокрема, глистові інвазії;
• Робота на шкідливому виробництві, в складних умовах, постійний або тривалий контакт з пилом, цвіллю, різними патогенними мікроорганізмами!


Чому виникає алергіяЧому виникає алергія

Єдиної думки по виникненню і розвитку алергічних реакцій на продукти не існує. Одна з непідтверджених дослідженнями теорій – вакцинація дітей, після якої підвищується активність імунної системи. Ще одна теорія говорить про виникнення алергії на продукти через раннє переведення малюків на штучне харчування, в якому перевищена концентрація білків.

 

Існує і так звана гігієнічна гіпотеза, згідно з якою виною алергії є наша скрупульозність, нав'язливе ставлення до чистоти. Не маючи мінімальних сплесків активності на брудні або зіпсовані продукти, імунна система починає вести себе аномально, видаючи подібні реакції!

 

Продукти-алергени, що провокують реакцію

 

Завдяки розвитку ринкової системи, сьогодні людина може купити практично будь-який продукт, ціна якого відповідає його достатку. Але навіть якщо розглядати середній клас, доступних продуктів тисячі найменувань. Тому слід акуратно ставитися до будь-якого з них, особливо, під час першої проби немовлям, в момент введення прикорму... адже, саме дитячий організм найбільш схильний до розвитку алергії!

 

Реакція може виникнути на будь-який з наступних продуктів. Зокрема, це може бути і тимчасова реакція, харчова непереносимість, яка згасає при виключенні продукту і погашенні симптомів. Також це може бути стійка алергія на їжу, вживані продукти!


• Алергія на коров'яче молоко, а також вершкове масло, сири, морозиво;
• Алергія на курячі яйця, причому, в будь-якому вигляді, разом або окремо на білок і жовток;
• Алергія на рибу, легка з подразненням шкіри або нудотою, і важка, коли розвивається анафілактичний шок;
Алергія на горіхи і рибу, реакція на овочі і фруктиАлергія на горіхи і рибу, реакція на овочі і фрукти• Алергія на овочі і фрукти, частіше, екзотичні, яких немає в звичайному режимі харчування. Це манго, карамбола, папайя, ківі, але також звичайні, місцеві фрукти – яблука, груші та абрикоси. Серед небезпечних для алергіків овочів ріпа, морква, бруква і паприка, цибуля і буряк;
• Алергія на арахіс – найбільш нам відома, яка широко описана в кіно, як і алергія на арахісове масло, мигдаль;
• Згадати варто також цілий список спецій – корицю, коріандр, каррі, завдяки яким може виникати перехресна алергічна реакція в зв'язку з вмістом пилку рослин;
• Окремо варто позначити мед, який також містить квітковий пилок, різні морепродукти і гриби!

 

Прояв харчової алергії: симптоми

 

Виділяють кілька типів відповіді організму на подразник:
• Негайна алергічна реакція, симптоми якої проявляються практично відразу, через 2-5 хвилин після прийому алергену. Клінічні симптоми – від звичайної кропив'янки на поверхні шкіри і до анафілактичного шоку;
• Цитологічна реакція – геморагічні ураження в кровоносних судинах, які проявляються великим числом дрібних червоних точок;
• Алергічний тип імунного комплексу – реакція організму може наступити через кілька годин, іноді, через 1-3 дні після прийому продукту!


Як ще проявляється харчова алергія:
Різні симптоми алергії на продукти харчуванняРізні симптоми алергії на продукти харчування

• Шлунково-кишкова реакція – розлад травлення, болі в епігастральній області, діарея;
• Респіраторні розлади – виникнення кашлю і задишки, напади астми, риніт;
• Серцево-судинні порушення – скутість дихання, задишка, спазм у грудях;
• Анафілактичний шок або анафілаксія – найбільш сильний, негайний прояв алергії з охопленням основного списку симптомів. Задишка, болі в шлунково-кишковому тракті, сильна набряклість, підвищення температури, різке падіння тиску, бронхоспазм, утруднення дихання, можлива непритомність!

 

Анафілактичний шок – найсильніший прояв алергії. Цей стан дуже небезпечний і без негайного реагування здатен призвести до летального результату!

 

Діагностика алергії на продукти харчування

 

Симптоми харчової алергії – причина для термінового звернення за допомогою!

 

Необхідно записатися на прийом алерголога самостійно або через направлення терапевта, гастроентеролога, інших фахівців.

 

Далі, відвідати лікаря і в подробицях розповісти йому, що сталося, згадавши власну дієту, можливі зв'язки проявів неадекватної реакції організму з певними продуктами.

 

Спеціаліст проведе огляд і збір анамнезу, визначить тактику спостереження і подальшого контролю!


Харчова алергія: аналізи і тестиХарчова алергія: аналізи і тести

Для постановки діагнозу можуть призначатися відповідні тести!

 

Шкірний тест на алергію – нанесення на шкіру передпліччя з легким її пошкодженням стерильною голкою продукту можливого алергену. При появі реакції, а саме набряклості, гіперемії, свербіння і больових відчуттів, тест вважається позитивним. Часто для підтвердження рекомендується додатковий подібний тест.

 

Аналіз крові. Тестування спрямоване на визначення в крові пацієнта антитіл IgE!

 

Лікування харчової алергії в Кривому Розі

 

Найбільш ефективний метод терапії, який запобігає реакції організму і можливим негативним наслідкам – елімінаційна дієта, що виключає з раціону небезпечні продукти. Пацієнту заборонено вживати в їжу продукти, алергічна відповідь на які була підтверджена.

 

Одночасно, для відновлення балансу в раціон вводяться вітаміни, мікро- і макроелементи, споживання і засвоєння яких неможливо через утримання від певної продукції. Додатково прописуються антигістамінні засоби, глюкокортикоїди та інші препарати, строго відповідно до діагнозу.

 

Лікар складе необхідну схему харчування, запропонує таблицю алергенних продуктів для можливості вибору. Також він може порекомендувати вести харчовий щоденник з режимом харчування, відмітками щодо відповідності рекомендованій дієті.


Алергія на продукти харчування: діагностика та лікуванняАлергія на продукти харчування: діагностика та лікування

Запишіться на прийом фахівця, якщо відчули себе погано, або систематично переживаєте подібний стан і пов'язуєте його з харчуванням. Телефон реєстратури: (098) 530-60-40!

 

Звертаємо увагу:

Алергічний кашель і нежить

Холодова алергія: діагностика та лікування

Харчове отруєння: причини та симптоми

Поділитися