Харчове отруєння продуктами харчуванняХарчове отруєння продуктами харчуванняЗ настанням весни і літа проблема харчових отруєнь стає більш значущою в зв'язку з почастішанням випадків. Однією з основних причин захворювання є вживання їжі і напоїв з вмістом токсичних речовин, які викликають даний стан і основні симптоми. Фахівці нашої клініки готові надати кваліфіковану допомогу, якщо вам потрібне термінове лікування харчового отруєння в Кривому Розі!

 

Проблема стає більш помітною у весняний і літній період, коли активізується стихійна торгівля, а також значно піднімається температура повітря. Чим тепліше на вулиці, тим швидше псуються продукти, які зберігаються без холодильника, продаються з запиленого прилавка, а найчастіше, просто з землі. Але дані продукти викликають інтерес більшості жителів, адже багато з них є сезонними, інші продаються дешево, а треті просто виглядають апетитно і саме цим привертають увагу, часом, створюючи якийсь ажіотаж навколо так званої торгової точки.

 

Продукти, що викликають харчові отруєння

 

У списку перша полуниця і черешні, інші продукти з саду і раннього городу, а також лісові і домашні ягоди. Проблемною вважається і перша нітратна зелень – цибуля, салат, кріп і петрушка, які можуть бути вирощені з використанням надлишку хімічних речовин, а також зберігатися і реалізовуватися в неналежних умовах. Внести в список варто і масові продукти стихійної торгівлі, які можна побачити на вокзалах, а також ринках міста. Це кров'яна ковбаса і яйця, свіже сало і копченості, соняшникова олія, молочна і кисломолочна продукція. Не варто забувати про приправи домашнього приготування, сухофрукти і гриби, а також всілякі види риби, яка становить небезпеку в копченому і свіжому вигляді, і навіть якщо продається брикетами після сухої заморозки!

 

Небезпек дуже багато, але хто ж на них реагує, коли так хочеться свіжої полуниці, домашньої ковбаски або ароматної в'яленої риби...


Стихійні ринки в якості однієї з причин харчових отруєньСтихійні ринки в якості однієї з причин харчових отруєнь

Дана продукція не проходить лабораторних досліджень, не забезпечується санітарними сертифікатами, не має відповідної документації, що вказує на дотримання норм виробництва і якості. Все на свій страх і ризик... але це не заважає купувати її і вживати в їжу практично кожен день. Тоді виникає закономірне питання: чи варто дивуватися харчовим отруєнням, випадків яких в теплий і жаркий період стає в десятки, а іноді, і сотні разів більше?

 

Але не потрібно нарікати тільки на вуличну торгівлю. Отруїтися можна і вдома, вживаючи продукти, придбані в супермаркеті і навіть приготовані з легкою або повною температурною обробкою. Харчове отруєння може чекати після відвідування ресторану або кафе, де подаються міцні напої, морепродукти. Сьогодні занадто багато об'єктів з товарами сумнівної якості, тому варто завжди бути уважними до того, що вживаєте в їжу!

 

Причини харчових отруєнь

 

Захворювання і весь список симптомів виникає на тлі отруєння токсинами або мікроорганізмами, які можуть розмножуватися в продуктах харчування. У подібних випадках, виникає харчова інтоксикація або харчова токсикоінфекція. Розвиток останньої безпосередньо пов'язаний з сальмонелами, клебсієлами, ентерококами і стафілококами, клостридіями і кишковою паличкою, а також протеями і цитробактеріями, що потрапляють в організм людини, які розвиваються всередині з впливом на різні органи і системи життєдіяльності!

 

Джерелами інфікування може бути безпосереднє середовище вирощування або зберігання продуктів, а також сама людина, яка пов'язана з підготовкою та реалізацією продукції, і хворіє стрептодермією, фурункульозом та іншими захворюваннями.

 

Додаткова причина інфікування продуктів – недотримання норм і термінів зберігання, їх контакт із середовищем, яке може бути забруднене інфекцією від хворих тварин.

 

У будь-якому з випадків, інфекційні та неінфекційні харчові отруєння пов'язані з рядом патогенів і мікробів, які негативно впливають на людину, потрапляючи в її організм і синтезуючи отруйні речовини, токсини!

 

Як проявляється харчове отруєння: симптоми стану


Симптоми харчового отруєння: біль у животі, блювота, температура, слабкістьСимптоми харчового отруєння: біль у животі, блювота, температура, слабкість

Стандартні, загальновідомі симптоми:
• Нудота і блювота, ослаблення організму;
• Жар і сухість у роті, головний біль і запаморочення;
• Зниження апетиту, бурчання і болі в шлунку, кишечнику;
• Блідість шкірних покривів, діарея!

 

Небезпечні для життя симптоми харчових отруєнь:
• Підвищена температура тіла від 38°С, тремор, поколювання в пальцях;
• Спазми в черевній порожнині, біль, блювота і діарея з кров'ю;
• Утруднене дихання, задишка, незв'язна і ослаблена мова з маренням;
• Зневоднення, тривалий пронос, нетримання сечі!

 

Однією з ознак, що виникає на тлі загальної симптоматики, є зневоднення, яке самостійно визначається наступними проявами:
• Зменшення кількості сечі, слабкість, сухість у роті;
• Прискорений пульс, сплутаність усвідомлення дійсності;
• Підвищена дратівливість або виражена апатія;
• Запаморочення і головні болі, а також м'язові спазми!

 

Виявивши у себе відразу кілька подібних симптомів, варто звернутися за професійною допомогою. Діарея або головний біль, як і спазми м'язів, загальна слабкість організму, можуть виникати на тлі різних станів. Але якщо вони перетинаються з температурою і нудотою, а також симптомами зневоднення, це тривожний дзвінок, який говорить про можливість харчового отруєння, а також подальшої серйозної інтоксикації організму!

 

Харчове отруєння: основні фактори ризику


Харчові отруєння продуктами харчування: група ризикуХарчові отруєння продуктами харчування: група ризику

З проблемою гострого характеру може зіткнутися будь-яка людина, і харчове отруєння у дітей або дорослих, а також літніх людей – цілком звична картина. Але існують категорії населення, які схильні до інтоксикацій, а також мають підвищені ризики:
• Дівчата і жінки в період вагітності, у яких відбувається перебудова організму, і проявляються зміни в кровообігу і обміні речовин;
• Немовлята і діти до трьох років, імунна система яких є недостатньо сильною;
• Літні люди з ослабленим організмом і імунітетом;
• Люди з хронічними захворюваннями, складними порушеннями імунної системи, а також пацієнти після перенесених складних курсів лікування і операцій!

 

Методи діагностики та лікування харчового отруєння

 

• Обов'язковим є збір епідеміологічного анамнезу;
• Огляд хворого, вимірювання тиску і температури тіла;
• Аналіз крові, бактеріологічне дослідження сечі і калу;
• Вивчення залишків їжі, можливий аналіз блювотних мас і промивних вод;
• Бактеріологічний посів крові;
• У певних випадках, інші інструментальні методи обстеження!

 

Лікування харчового отруєння в Кривому Розі, як і в будь-якому іншому регіоні країни, проходить на базі стандартних дій. Найчастіше, це самостійний діагноз в домашніх умовах, промивання шлунку, а також прийом адсорбентів, які є в домашній аптечці.

 

Але даний підхід не завжди є правильним і достатнім. Так, це один з профілактичних заходів, коли необхідно звільнити і промити шлунок, а також прийняти препарати, здатні надати першу допомогу. Але багато випадків відрізняються серйозною інтоксикацією, коли активоване вугілля не допоможе. Необхідне проведення регідратації, призначення спеціальної антибактеріальної терапії, список засобів якої встановлюється на тлі результатів проведених аналізів. Крім того, призначаються ефективні адсорбенти, ентеросорбенти, ферментативні і полівітамінні комплекси.

 

Профілактика харчових отруєнь


Як попередити отруєння продуктами харчуванняЯк попередити отруєння продуктами харчування

Пропонуємо вивчити заходи профілактики харчових отруєнь:
• Мийте руки після вулиці, перед приготуванням і прийомом їжі, після обробки сирого м'яса і риби;
• Мийте принесені додому з ринку продукти, овочі та фрукти, промивайте м'ясо перед приготуванням або укладанням в холодильник;
• Обов'язково обполіскуйте посуд і кухонний інвентар після обробки риби і м'яса;
• Розморожуйте продукти з морозильної камери безпосередньо перед початком готування;
• Прожарюйте і проварюйте м'ясо, рибу та інші продукти харчування, не допускаючи поганого ступеню приготування, а також подальшого вживання в сирому вигляді;
• Зберігайте продукти упакованими, в прохолодних і темних місцях, в холодильнику, а також уникайте їх контакту з мухами та іншими комахами;
• Не купуйте і не вживайте в їжу продукти сумнівної якості, несвіжі і зіпсовані, навіть якщо вони продаються зі знижкою;
• Не їжте продукти, термін придатності яких закінчився, особливо це стосується м'яса, риби та консервів;
• Намагайтеся не їсти гриби, ковбаси, молочну продукцію і яйця, а також інші продукти зі стихійних ринків;
• Не зберігайте продукти в оцинкованому або мідному, битому емальованому посуді!

 

Це скорочений список, так як загальна кількість профілактичних заходів досить серйозна, адже є рекомендації по відношенню до покупки різних видів продуктів, їх приготування, зберігання, а додатково, і поради по поєднанню продуктів, спеціальним дієтам, які будуть корисні для організму, виключаючи негативне навантаження на органи!

 

Перша допомога при отруєнні продуктами харчування

 

Незалежно від рівня уважності до якості продуктів, можна отруїтися. І реакція вашого організму буде першим повідомленням про харчове отруєння, послідовно видаючи відповідні симптоми. Що ж потрібно зробити при їх наявності?


Діагностика, перша допомога та лікування харчових отруєнь, щоб бути здоровимДіагностика, перша допомога та лікування харчових отруєнь, щоб бути здоровим

• Перше, і найправильніше рішення – очищення шлунку від вмісту, щоб виключити підвищену інтоксикацію. Слід промити шлунок до чистої води, і промити саме чистою водою з содою;
• Необхідно прийняти якісні сорбенти, в числі яких Ентеросгель, Атоксил та інші подібні препарати;
• Наступний крок – звернення до лікаря для встановлення причини харчового отруєння, вивчення впливу токсинів на організм, а також призначення лікування для швидкого повернення вашого здоров'я до норми!

 

Для запису на прийом звертайтесь за телефоном (098) 530-60-40!

Поділитися