
Харчове отруєння: симптоми, причини та ефективне лікування
- 30 травня 2019
Отруєння продуктами харчування, лікування в Клініці МедітонЗ настанням весни і літа проблема харчових отруєнь стає більш значущою в зв'язку з почастішанням випадків. Однією з основних причин захворювання є вживання їжі і напоїв з вмістом токсичних речовин, які викликають даний стан і основні симптоми. Фахівці нашої клініки готові надати кваліфіковану допомогу, призначивши ефективне лікування харчового отруєння – Кривий Ріг, медичний центр Клініка Медітон!
Проблема стає більш помітною у весняний і літній період, коли активізується стихійна торгівля, а також значно піднімається температура повітря. Чим тепліше на вулиці, тим швидше псуються продукти, які зберігаються без холодильника, продаються з запиленого прилавка, а найчастіше, просто з землі. Але дані продукти викликають інтерес більшості жителів, адже багато з них є сезонними, інші – продаються дешево, а треті – просто виглядають апетитно і саме цим привертають увагу, часом, створюючи якийсь ажіотаж навколо так званої торгової точки.
Продукти, що викликають харчові отруєння
У списку перша полуниця і черешні, інші продукти з саду і раннього городу, а також лісові і домашні ягоди. Проблемною вважається і перша нітратна зелень – цибуля, салат, кріп і петрушка, які можуть бути вирощені з використанням надлишку хімічних речовин, а також зберігатися і реалізовуватися в неналежних умовах. Внести в список варто і масові продукти стихійної торгівлі, які можна побачити на вокзалах, а також ринках міста. Це кров'яна ковбаса і яйця, свіже сало і копченості, соняшникова олія, молочна і кисломолочна продукція. Не варто забувати про приправи домашнього приготування, сухофрукти і гриби, а також всілякі види риби, яка становить небезпеку в копченому і свіжому вигляді, і навіть якщо продається брикетами після сухої заморозки!
Небезпек дуже багато, але хто ж на них реагує, коли так хочеться свіжої полуниці, домашньої ковбаски або ароматної в'яленої риби... Але слід пам'ятати, що серед найчастіших випадків саме отруєння м'ясом та отруєння рибою!
Дана продукція не проходить лабораторних досліджень, не забезпечується санітарними сертифікатами, не має відповідної документації, що вказує на дотримання норм виробництва і якості. Все на свій страх і ризик... але це не заважає купувати її і вживати в їжу практично кожен день. Тоді виникає закономірне питання: чи варто дивуватися харчовим отруєнням, випадків яких в теплий і жаркий період стає в десятки, а іноді, і сотні разів більше?
Але не потрібно нарікати тільки на вуличну торгівлю. Отруїтися можна і вдома, вживаючи продукти, придбані в супермаркеті і навіть приготовані з легкою або повною температурною обробкою. Харчове отруєння може чекати після відвідування ресторану або кафе, де подаються міцні напої, морепродукти. Сьогодні занадто багато об'єктів з товарами сумнівної якості, тому варто завжди бути уважними до того, що вживаєте в їжу!
Причини харчових отруєнь
Захворювання і весь список симптомів виникає на тлі отруєння токсинами або мікроорганізмами, які можуть розмножуватися в продуктах харчування. У подібних випадках, виникає харчова інтоксикація або харчова токсикоінфекція. Розвиток останньої безпосередньо пов'язаний з сальмонелами, клебсієлами, ентерококами і стафілококами, клостридіями і кишковою паличкою, а також протеями і цитробактеріями, що потрапляють в організм людини, які розвиваються всередині з впливом на різні органи і системи життєдіяльності!
Джерелами інфікування може бути безпосереднє середовище вирощування або зберігання продуктів, а також сама людина, яка пов'язана з підготовкою та реалізацією продукції, і хворіє стрептодермією, фурункульозом та іншими захворюваннями.
Додаткова причина інфікування продуктів – недотримання норм і термінів зберігання, їх контакт із середовищем, яке може бути забруднене інфекцією від хворих тварин.
У будь-якому з випадків, інфекційні та неінфекційні харчові отруєння пов'язані з рядом патогенів і мікробів, які негативно впливають на людину, потрапляючи в її організм і синтезуючи отруйні речовини, токсини!
Через збіг обставин і поєднання цілого списку факторів, відбувається зростання культури бактерій, а також інших мікроорганізмів, розвиток і поширення, що, згодом, створює ризик отруєння продуктами харчування.
Харчове отруєння: список захворювань та збудників інтоксикаціїНедотримання правил зберігання, приготування та вживання продуктів призводить до відповідних захворювань кишечника та ШКТ в цілому. Головні причини харчового отруєння – кишкова паличка та листерія, вібріон та воскова бацила, що викликають токсикоінфекції. Також провокують отруєння продуктами харчування сальмонела, шигела, золотистий стафілокок. Відповідно, спостерігається і розвиток інфекційних захворювань: шигельоз або дизентерія, сальмонельоз, а також ряд гельмінтозів, лямбліоз, опісторхоз. Нерідко, гельмінти стають причиною отруєння продуктами харчування у дітей, чий організм погано справляється з інфікуванням. Але також заражаються дорослі – харчове отруєння рибою та м'ясом, консервами та нітратною зеленню, як і отруєння молочними продуктами, залишаються на піку статистики!
Як проявляється харчове отруєння, симптоми інтоксикації
Стандартні, загальновідомі симптоми отруєння організму продуктами:
• Нудота і блювота, ослаблення організму;
• Жар і сухість у роті, головний біль і запаморочення;
• Зниження апетиту, бурчання і болі в шлунку, кишечнику;
• Блідість шкірних покривів, діарея!
Небезпечні для життя симптоми харчових отруєнь:
• Підвищена температура тіла від 38°С, тремор, поколювання в пальцях;
• Спазми в черевній порожнині, біль, блювота і діарея з кров'ю;
• Утруднене дихання, задишка, незв'язна і ослаблена мова з маренням;
• Зневоднення, тривалий пронос, нетримання сечі!
Однією з ознак, що виникає на тлі загальної симптоматики, є зневоднення, яке самостійно визначається наступними проявами:
• Зменшення кількості сечі, слабкість, сухість у роті;
• Прискорений пульс, сплутаність усвідомлення дійсності;
• Підвищена дратівливість або виражена апатія;
• Запаморочення і головні болі, а також м'язові спазми!
Виявивши у себе відразу кілька подібних симптомів, варто звернутися за професійною допомогою. Діарея або головний біль, як і спазми м'язів, загальна слабкість організму, можуть виникати на тлі різних станів. Але якщо вони перетинаються з температурою і нудотою, а також симптомами зневоднення, це тривожний дзвінок, який говорить про можливість харчового отруєння, а також подальшої серйозної інтоксикації організму!
Харчове отруєння: основні фактори ризику
З проблемою гострого характеру може зіткнутися будь-яка людина, так як харчове отруєння у дітей або дорослих, а також літніх людей – цілком звична картина. Але існують категорії населення, які схильні до інтоксикацій, а також мають підвищені ризики:
• Дівчата і жінки в період вагітності, у яких відбувається перебудова організму, і проявляються зміни в кровообігу і обміні речовин;
• Немовлята і діти до трьох років, імунна система яких є недостатньо сильною;
• Літні люди з ослабленим організмом і імунітетом;
• Люди з хронічними захворюваннями, складними порушеннями імунної системи, а також пацієнти після перенесених складних курсів лікування і операцій!
В даному випадку, враховуючи групу ризику, може спровокувати інтоксикацію вода та молочні продукти, компоти домашнього приготування. Отруєння консервами, рибою чи м'ясом – взагалі стандартний варіант!
Діагностика харчових отруєнь у Клініці Медітон
Отруєння їжею або водою: діагностика та лікування• Обов'язковим є збір епідеміологічного анамнезу;
• Огляд хворого, вимірювання тиску і температури тіла;
• Аналіз крові, бактеріологічне дослідження сечі і калу;
• Вивчення залишків їжі, можливий аналіз блювотних мас і промивних вод;
• Бактеріологічний посів крові;
• У певних випадках, інші інструментальні методи обстеження!
Після огляду та збору скарг, лікар визначає список необхідних лабораторних аналізів, призначає інструментальне обстеження. Потрібно не просто усунути симптоми – збити температуру і зупинити нудоту, але також визначити причину отруєння, ідентифікувати збудник інтоксикації організму, що важливо для призначення ефективної терапії!
Лікування харчового отруєння у Кривому Розі
Перша допомога при отруєнні їжею та інтоксикації – промивання шлунка, а також прийом адсорбентів, які є у домашній аптечці. І це знає практично кожна людина. Але також важливо вчасно звернутися до лікаря. Це найпростіший набір профілактичних заходів, коли необхідно очистити та промити шлунок, а також прийняти препарати, здатні надати першу допомогу у зниженні рівня отруєння організму. Але багато випадків відрізняються серйозною інтоксикацією, коли активоване вугілля не допоможе. Необхідне проведення регідратації, призначення спеціальної антибактеріальної терапії, список засобів якої встановлюється на тлі результатів проведених аналізів. Крім того, призначаються ефективні адсорбенти, ентеросорбенти, ферментативні та полівітамінні комплекси, і безпосередньо, вже після визначення причин отруєння, відповідна терапія – препарати від отруєння, ліки, медикаменти, симптоматична та відновна терапія. Можливе лікування дизентерії та сальмонельозу, лікування ботулізму та інших захворювань. Для коректного призначення у нашому медичному центрі приймають терапевт та гастроентеролог, консультують інфекціоніст та алерголог, працює лабораторний комплекс!
Профілактика харчових отруєнь
Пропонуємо вивчити заходи профілактики харчових отруєнь:
• Мийте руки після вулиці, перед приготуванням і прийомом їжі, після обробки сирого м'яса і риби;
• Мийте принесені додому з ринку продукти, овочі та фрукти, промивайте м'ясо перед приготуванням або укладанням в холодильник;
• Обов'язково обполіскуйте посуд і кухонний інвентар після обробки риби і м'яса;
• Розморожуйте продукти з морозильної камери безпосередньо перед початком готування;
• Прожарюйте і проварюйте м'ясо, рибу та інші продукти харчування, не допускаючи поганого ступеню приготування, а також подальшого вживання в сирому вигляді;
• Зберігайте продукти упакованими, в прохолодних і темних місцях, в холодильнику, а також уникайте їх контакту з мухами та іншими комахами;
• Не купуйте і не вживайте в їжу продукти сумнівної якості, несвіжі і зіпсовані, навіть якщо вони продаються зі знижкою;
• Не їжте продукти, термін придатності яких закінчився, особливо це стосується м'яса, риби та консервів;
• Намагайтеся не їсти гриби, ковбаси, молочну продукцію і яйця, а також інші продукти зі стихійних ринків;
• Не зберігайте продукти в оцинкованому або мідному, битому емальованому посуді!
Це скорочений список, оскільки загальна кількість заходів профілактики отруєння водою, овочами та фруктами, а також іншими продуктами харчування, може бути дещо розширена з урахуванням різних видів продуктів, їх приготування, зберігання. Також, корисно вивчити поради щодо поєднання продуктів та спеціальних дієт, щоб виключити негативне навантаження на органи!
Перша допомога при отруєнні продуктами харчування
Незалежно від рівня уважності до якості продуктів, можна отруїтися. І реакція вашого організму буде першим повідомленням про харчове отруєння, послідовно видаючи відповідні симптоми. Що ж потрібно зробити при їх наявності?
• Перше, і найправильніше рішення – очищення шлунку від вмісту, щоб виключити підвищену інтоксикацію. Слід промити шлунок до чистої води, і промити саме чистою водою з содою;
• Необхідно прийняти якісні сорбенти, в числі яких Ентеросгель, Атоксил та інші подібні препарати;
• Наступний крок – звернення до лікаря для встановлення причини харчового отруєння, вивчення впливу токсинів на організм, а також призначення лікування для швидкого повернення вашого здоров'я до норми!
Діагностика, перша допомога при харчовому отруєнні, лікування у Кривому РозіЛікування харчових отруєнь, Кривий Ріг, медичний центр на Філатова! Консультація педіатра, терапевта та гастроентеролога, алерголога та інфекціоніста, повний лабораторний комплекс та інструментальне обстеження. Звертайтесь за телефоном (098) 530-60-40!
Зверніть увагу:
Профілактика кишкових інфекцій