Призначення лікувальної дієти фахівцями Клініки МедітонПризначення лікувальної дієти фахівцями Клініки МедітонБільш звично сьогодні чути про дієти для схуднення, але початково дієта є незамінним допоміжним методом терапії патологій внутрішніх органів. Сьогодні ми розберемо, наскільки важлива роль дієтичного харчування у лікуванні шлунку, жовчного, печінки, кишечника: гастроентерологія у Кривому Розі, діагностика та призначення правильного харчування!

 

Лікувальне харчування – дійсно важливий супутник позбавлення від певних хвороб, а якщо розглядати такі складні захворювання як діабет або аліментарне ожиріння, мабуть, єдиний!

 

Сьогодні нам відомо багато видів дієт, які використовуються в лікуванні захворювань, в спорті, для згонки ваги. Це стіл номер 5, стіл номер 6, дієта по Монтіньяку, дієта Дюка, кефірна, апельсинова та інші. Але варто розуміти той незаперечний факт, що дієтичне харчування має контролюватися фахівцем, інакше, в певних ситуаціях, неправильний раціон може мати негативний вплив на організм!

Для чого необхідна дієта

 

Основна мета дієти – регулювання обміну речовин, і тим самим, коректний вплив на перебіг розладу організму або певних його систем. Дієтичні заходи усувають або нормалізують надходження в організм певних речовин, чим і стабілізують порушені функції. Меню дієти не рекомендується змінювати самостійно, важливо дотримуватися рекомендацій лікаря!

 

Дієта 1, стіл номер 1

 

Порядок харчування та дієта при виразковій хворобі шлунка, загостреннях гастриту, виразці дванадцятипалої кишки.


Дієта номер 1. Що можна вживати в їжуДієта номер 1. Що можна вживати в їжуДозволяється вживати:
• Напої: чай з вершками або молоком, какао з молоком;
• Хлібні вироби: галетне печиво, пшеничний білий хліб і сухарі, вчорашню, злегка підсохлу випічку;
• Жири: готове рафіноване рослинне масло, вершкове несолоне масло;
• Супи: молочні, овочеві супи-пюре, крім капустяного, а також протерті супи;
• М'ясо і риба: індичка, кролик, курятина, нежирна телятина і яловичина, парові котлети з судака і коропа, відварна риба;
• Закуски: молочна, докторська ковбаса, відварені овочі, негострі сири, шинка;
• Молочні продукти: вершки, сир, незбиране молоко:
• Овочі: ранні гарбузові, кабачки, буряк, морква і картопля, в обмеженій кількості зелений горошок і зелень;
• Крупи: гречана, рисова, манна, вівсяна каші;
• Фрукти, ягоди: зрілі солодкі фрукти, ягоди в желе, вареннях, компотах, в запеченому вигляді;
• Також дозволяється вживати в їжу відвари з плодів шипшини, соки з дозволених ягід і фруктів, омлет і яйця всмятку, шинку.


При дієті номер 1 забороняється вживати в їжу:
Жирні м'ясні страви, міцні відвари на м'ясі, жирні сорти риби, гриби, маринади, консерви, соління, копченості, пироги і здобу, квас, лимонад та інші газовані напої, каву, алкоголь, шоколад, морозиво, всі соуси і кетчупи, майонези, огірки, цибулю, шпинат та щавель, ріпу, редьку, капусту!

 

Дієта 2, стіл номер 2

 

Дієта при хронічному гастриті, гострих гастритах, раціон харчування при ентеритах і колітах.


Дієта номер 2. Рекомендовані продукти харчуванняДієта номер 2. Рекомендовані продукти харчуванняПродукти та правильне харчування при хворобах ШКТ:
• Напої: легкий чай або кава з молоком чи вершками, какао;
• Хлібні вироби: вчорашній сірий і білий хліб, сухий бісквіт, печиво, здобні сорти булок;
• Жири: оливкова олія, рослинна рафінована олія, топлене і вершкове масло;
• Супи: овочеві бульйони, м'ясні неміцні супи, рибні відвари, борщі, протерті супи;
• М'ясо і риба: птиця, нежирна баранина, свинина, телятина і яловичина, відварене м'ясо і риба, котлети і зрази на основі м'яса і риби;
• Закуски: ікра осетрових, паштет з печінки, варені ковбаси і шинка, варені овочі з рибою, яйцями, м'ясом, свіжі салати з томатів, негострі сорти сиру, вимочений оселедець;
• Молочні продукти: кефір, кисле молоко, сирні продукти, молоко з чаєм і іншими напоями;
• Овочі: пюре з овочів, котлети, варені і тушковані овочі, картопля, морква, кабачки, буряк, стиглі томати;
• Крупи: протерті каші, котлети і зрази з круп без скоринки, вермішель і макарони;
• Фрукти: стиглі фрукти і ягоди у вигляді компотів, відварів, варення, пюре, мусів, киселів, печені яблука, кавун, апельсини і виноград, який попередньо очищується;
• Також можна включити в раціон мед, варення з дозволених фруктів, легкі соуси, парові омлети, відвари з шипшини, легкі чаї!


Забороняється приймати в їжу:
Здобне тісто, жирні сорти риби і м'яса, смажене, копчене, солоне, консерви, морозиво і холодні напої, газовану воду, свиняче сало і кулінарні жири, гострі закуски і соуси, кремові вироби, шоколад, фініки та інжир, аґрус, смородину та малину, часник, боби, солодкий перець, огірки, редис.

 

Дієта 5, стіл номер 5

 

Дієтичне харчування при захворюваннях жовчних шляхів і печінки.


Дієта номер 5. Основний раціон, дозволені і заборонені продуктиДієта номер 5. Основний раціон, дозволені і заборонені продуктиДієта 5 дозволяє вживання наступних продуктів.:
• Напої: відвар шипшини, томатний сік, нейтральні ягідні і фруктові соки, легкий чай і неміцна кава з молоком;
• Хлібні вироби: вчорашня випічка, підсушений хліб, печива з нездобного тіста;
• Жири: рослинна олія, вершкове масло (бажано, в дуже обмежених кількостях);
• Супи: молочні та фруктові супи, легкі овочеві супи на основі круп;
• М'ясо і риба: молочні сосиски і ковбаса, відварна птиця і нежирна яловичина, нежирні сорти риби на пару або у відвареному вигляді;
• Закуски: заливна риба, овочеві салати, вимочений оселедець;
• Молочні продукти: молоко з кавою і чаєм, обмежене вживання сметани, негострі сири і сиркові вироби (останні рекомендовані);
• Овочі: стиглі томати, інші стиглі овочі, зелень, обмежено можна внести в раціон квашену капусту і консервований горошок;
• Крупи: рекомендована вівсяна і гречана каша, інші напівв'язкі каші;
• Фрукти: нейтральні фрукти, обов'язково з винятком кислих сортів, компоти і киселі;
• Також можна вживати чаї з лимоном, мед, варення, згущене молоко, рубану яловичину у відварному вигляді.


Забороняється вживання в їжу:
Свіжі хлібобулочні вироби, здоба, жирне м'ясо, міцні бульйони, алкогольні напої, жирні сорти риби, шпинат, щавель, зелена цибуля, редиска і редька, консерви і маринади, морозиво і шоколад, різні кремові вироби, гостре і кисле, холодні напої, копченості, свиняче сало, смажені яйця, ікра, кулінарні жири, бобові.


Це найбільш затребувані лікувальні дієти, які використовуються в медицині. Але далеко не останні, адже під кожне окреме захворювання фахівцями формується свій раціон. Таким чином, в загальний список можуть потрапити й інші рекомендації по харчуванню.

 

Інші види дієт для лікування, схуднення, стабілізації організму


Додаткові лікувальні дієти при запорах, проносі, ожирінні, діабетіДодаткові лікувальні дієти при запорах, проносі, ожирінні, діабеті• Дієта 3 – призначається при запорах;
• Дієта 4 – використовується для лікування проносів, захворювань кишечника;
• Дієта 5б – при хронічному панкреатиті;
• Дієта 7 – нефрит;
• Дієта 8 – ожиріння;
• Дієта 9 – цукровий діабет;
• А також інші лікувальні дієти, наприклад, дієта номер 10, 11, 12, дієта при вагітності!

 

Кожна дієта та раціон харчування при хворобах шлунково-кишкового тракту або інших органів призначаються строго фахівцем після того, як був поставлений діагноз. Але для цього необхідний огляд і збір анамнезу, здача відповідних аналізів, можливо, інші види діагностики, що часто включають ультразвукову діагностику.

 

Ми пропонуємо тільки правильні та ефективні рішення, в яких меню дієти буде використано не тільки для того, щоб зігнати зайву вагу. Коректне харчування – додатковий фактор в лікуванні основної кількості захворювань. Найбільш дієвий підхід і формування раціону для хворого – застосування факторів правильного харчування та складання меню дієти на день, тиждень, місяць, в тому числі і використання дробового харчування (4, 5, 6 разів на день) саме для допоміжного ефекту в лікуванні захворювань шлунку, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, серця, легенів!

 

Пропонуємо отримати консультації у наших фахівців, якщо відчуваєте біль у животі, тяжкість у правому підребер'ї, вас мучить печія, вранці спостерігається набряклість, проблеми з сечовипусканням, у вас часто діарея чи запор. Це важливі сигнали, які говорять про можливий розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту!

 

Рання діагностика, профілактичні заходи, а також своєчасний початок лікування з розробкою дієти, режимів сну та неспання, спортивних програм, говорять про хороші прогнози на позитивну результативність у лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту. Ви отримаєте детальну консультацію та роз'яснення, що дозволяє дієта при захворюванні печінки стіл 5, лікувальна дієта номер 2 при гастриті, дієтичне харчування стіл 1 при виразці шлунка та інших захворюваннях ШКТ, а також список обмежень щодо продуктів та страв!

 

Дієта для лікування, підтримки здоров'я, зниження вагиДієта для лікування, підтримки здоров'я, зниження вагиПризначення дієти, розробка раціону, рекомендації режимів харчування! Гастроентеролог на Філатова, медичний центр Клініка Медітон: діагностика патологій ШКТ, аналізи та тести, лікування. Записатися на прийом можна за телефоном (098) 530-60-40!

 

Варто знати:

Консультація гастроентеролога Клініки Медітон

Запис на прийом до терапевта

Дисбактеріоз кишечника: діагностика та лікування

Поділитися